Categories
работа Швейцария

Tough Enough?

В началото на единайсти клас се сдобих с помагало, осведомяващо зрелостниците какви специалности има в Софийския университет и каква бъдеща професионална реализация да очакват от тях.

Помагалото изглеждаше като дълго боледувал човек – бели меки корици, абсолютно еднакъв шрифт, предполагам така са изглеждали позивите преди Девети септември, набрани на циклостил. Дори и в кризисното време крайната спестовност от издателски разходи се набиваше на очи. Съдържанието беше още по-отчайващо – завършваш психология, ще станеш учител; социология – учител или ще правиш социологически проучвания; философия – учител; география – учител или нещо си в туристическа агенция.

Единственото оправдание за мен е, че помагалото е било писано в средата на обърканите ’90, когато старата номенклатура на професиите не съществуваше, а новата се състоеше от набор английски думи, чието значение не беше ясно на никого (бизнес администрация, продуцент) и употребата им се избягваше за да не всява още смут.

Очаквах на задната корица да намеря бръснарското ножче с което да си клъцна китките. Мизерията събрана в малкото томче го превърна в най-депресиращото четиво на живота ми.

Метнах аз книгата на дивана и обявих, че при тези тъжни перспективи се отказвам от кандидатстване. Опция принцеса не намерих в сборника. Майка ми пое шегата със сериозна физиономия и каза, че единствения свободен принц в момента е Алберт от Монако, който може и да е добро момче, но няма да позволи да се омъжа за някой, който на тези млади години е вече плешив!

Сетих се за тази история когато видях рекламната кампания на образователния център за медицински кадри в Берн. Швейцарците не се изхвърлят с имената на училищата и дали е “вишо” или “полувишо”, въпросът е дават ли надеждна подготовка за работа.

Медицински кадри означава медицински сестри, само че в немскоезичния свят ползват полово неутралната дума “pfleger”.

Заглавието е “Tough Enough?” и е по билбордовете в града.

“Да намериш вход към света на Нина.”

“Да заведеш Нилс в операционната.”

Имаш ли търпение, любопитство, интелигентност, съпричастност за да се заемеш с горните задачи?

Супер начин да се предизвика първоначален интерес към дадена професия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.