Categories
бебе в Швейцария

MVB – детската консултация

Консултантката служба за майки и бащи (Mütter- und Väterberatung) е създадена в Швейцария преди сто години. Основната и задача тогава е била да осигури мляко за бебетата, чиито майки са починали или болни. С комерсиалната поява на адаптираното мляко тази функция отпаднала, но службата продължила да съществува като се реформирала така, че да съответства на новите нужди. Консултантите са предмно жени, които са минали двугодишно обучение след университетското си дипломиране. MVB се финансира от кантоналния бюджет и е безплатна за родителите.

Работата им е организирана така, че нито едно дете родено в Швейцария не може да им се измъкне от погледа. На всеки три дни службата събира имената и адресите на новородените и след около седмица звънят вкъщи за да питат как сте що сте и дали има нужда от помощ.
Много са упорити. При нас звъняха поне 5 дни поред, ние бяхме твърде заети за да отговорим, а и в първите дни честно казано исках всички да ме оставят на мира. Изобщо не бях в състояние да си формулирам въпросите, още по-малко на немски.

MVB са на линия всяка делнична сутрин от 7 до 9 по телефона, а два пъти седмично , след 9, можеш просто да ги посетиш без предварителна уговорка. Това е много либерална практика, в държава, в която без запазен час не можеш да отидеш дори на фризьор, ако ще и всички фризьори точно този ден да нямат клиенти.

За MVB научих на курса за подготовка за раждането и се отнесох много снобски и пренебрежително, само защото милата консултантка беше с бегли презентационни умения, но поне запомних основните и послания.

Първо, че хората не живеят вече в големи домакинства от няколко поколения, където отглеждането на дeцата е обща грижа. Че всички сме си сами по къщите и въпреки изобилието ит информация все още имаме нужда от подкрепа и съвет по родителските въпроси, “човекът не е остров вътре в себе си затворен” и че добре отгледаните деца днес ще осигурят стабилното общество утре.

И второ, че средностатистическото швейцарско бебе реве най-много между 19 и 21 часа (следваше графика, дата и имената на няколко академични институции).

Мислех си, че щом имаме педиатър, консултантската служба е просто усвояване на някакви средства, но дълбоко се лъжех. Системата функционира така, че лекарите се занимават само с лекарски въпроси, т.е. с неща, които изискват високо квалифицирано мнение което се покрива от здравата каса. Децата се застраховат от родителите няколко месеца преди раждането им. Въпроси като кърменето, ежедневната грижа за бебето и всякакви тревоги на високочувствителни нови родители автоматично се прехвърлят на MVB, чието финансиране е от кантоналния бюджет (преки данъци). С други думи от финансова гледна точка схемата следва африканската мъдрост, че за отглеждането на едно дете е отговорно цялото село. Което е гениално

Когато Макс качи само 600 гр през втория месец, а следващата ни контрола е чак в четвъртия, хер Доктор

десета седмица
ни посъветва да следим теглото при MVB и да му звъннем ако те преценят, че не наддава достатъчно.

И така, облечени като за интервю за работа, ние с Макс седнахме в чакалнята заедно с няколко други майки и бебета. Атмосферата беше дружелюбна и обсъдихме въпроси, които биха били абсурдни в друга среда, като например възможно ли е бебетата да имат миризливи крака, въпреки че технически погледнато те все още не ги ползват за ходене (заключение – да, възможно е).

Когато най-сетне ни дойде реда разбрах защо Кати ходи във MVB всяка седмица. Г-жа Щефани, за която майките отвън говореха с очевиден респект, беше обучена да всява увереност и да те накара да се чувстваш добре. След като и казах името си тя цъкна на компютъра си и кимна одобрително – явно вече фигурирахме там, предполагам с голяма питанка “не-отговарят-на-телефонните ни-повиквания” . Измери човечето, въведе данните му в компютъра и ми показа как е точно, ама точно по средата на средните резултати, нямал резерви от тлъстинки, но това не било проблем, след като очевидно майката е слаба. А аз все още имам да свалям шест килограма и ми идаше да я прегърна тая мила жена. Даде ми голяма червена точка за кърменето и за изправената глава на Макси (повечето бебета на неговите седмици още се клатели като играчки с развинтени вратове). Даде ни за домашно да се научи да се обръща по корем сам, даде ни мостри на слънцезащитни кремове за новородени и каза пак да заповядаме когато имаме нужда.

Някои допълнителни наблюдения – с 5.110 кг в десета седмица, Макси е значително по-кльощав от останалите бебета. Бебе Ана наример, в 7 седмица, е вече 6кг и опуква 200мл на хранене. Също така е по-гръмогласен от другите и категорично отказва да лежи кротко при положение, че наоколо има хора, които да зяпа и да прави физиономии. Въпреки масовата пропаганда за естествено хранене оставам с впечатлението, че на повечето майки не им стига търпенето и минават на смесено хранене след втория месец. Иначе просто не знам защо са им толкова големи децата.

One reply on “MVB – детската консултация”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.