Categories
продукт

Better Butter

Наскоро ходихме да купим здравец за градината и видях в магазина домашен сапун, френски – твърд като камък, с неопределен мърляв цвят и ужасен мирис. Баба ми си правеше абсолютно същия на село, ползваше го за пране, въпреки че войната отдавна беше свършила и тоалетния сапун не се раздаваше с купони. Мисля, че почти всички съставки бяха от собственото и стопанство, тя твърдеше, че е чудесен, а аз и се смеех. Кой се смее сега обаче, ето, хората плащат в швейцарски франкове за него пред очите ми.

Доста познати се захващат с някакво бабешко хоби докато са в майчински – нещо, за което са си мислили завеяно преди да имат деца и докато се зареди Ексела на работа. Анна започна да плете шапки (иначе преподава маркетинг). Кати пече хляб (иначе управлява център за политически бежанци). След грандиозния успех на кърпичките за дупе пробвах да направя body butter – като онова в кръглите кутии на Body Shop. Защото ако взема да въртя сладка и туршии, като половината бг-мама, ще си ги изяждам сама и ще си запазя тестената следродилна фигура.

Подарих една кутия body butter от първата серия на Мила и тя ми отговори със заря от суперлативи. От втората изпратих на сестра ми, но тя не го е пробвала все още. Не е хуманно да се експериментира върху животни, затова тествам върху роднините си, които не са точно двоен скрит АБХ тест, но поне са откровени.

(Crème de la Mer също не е минал независим клиничен тест, но се продава по 146 €/30 ml защото разни селебритита “се кълнат в качествата му”. Хората не спират да ме удивяват.)

Рецептата е от Pinterest, разбира се, а продуктите са от аптеката или от eBay:

Масло от ший (shea butter) – екстракт от ядката на вид африканско дърво. Прилича на топена свинска мас и има съвсем лек дъх на орех
Кокосова мазнина – при температура над 24С е течна и прилича на олио, но без мирис.
Бадемово олио – доброто старо бадемово олио за мазане на бебета.

Съотношението на съставките е 2 (ший) :1 (кокос) :1 (бадем).
Първите две се стопяват на водна баня.
Добавя се бадемовото олио и по желание няколко капки етерично масло.

(Ползвах лавандулово останало от раждането на София, но се престарах първия път и крайния продукт можеше да капичне кон с интензивния си мирис.)

Сместа се оставя да се охлади около половин час в долната част на хладилника докато наподоби леко захаросан мед.
След това се разбива с кухненски миксер докато заприлича на бит белтък.

Запазва консистенцията си на стайна температура, но щом докосне кожата отново се втечнява, което е особено приятно след душ. Ефектът си проличава особено добре на лактите.
Вместо бадемово олио може да се ползва всяка друга течна растителна мазнина за готвене. Последно пробвах със зехтин, но не съм очарована, има нещо твърде салатесто.
Кокосово олио може да се замени с какаово, но то е по-скъпо.

Орабезработа в най-чист вид…

4 replies on “Better Butter”

Сетих се за този ти пост след разговор с Жил, мъжа на Маржори, който си прави сапун в къщи и домашен прах за пране. Слага му лаваднула да мирише на хубаво. Никога не съм си мислела, че ще ми дойде мерака ама сега и аз искам да си направя:) Ора без работа:)

Отвори Pinterest да видиш как всичко uncool от 70-те и 80-те е грандиозен хит в наши дни – плетени тарлъци, търкане на фаянс с хлебна сода…

Днес съм го взела ‘на абордаж’ блога и щъкам из времето, пространството и темите доста ухилено. Благодаря за пътешествието!
Обичам думите и е удоволствие да чета написаното с познание и чувство за хумор 🙂
(отделно, че Женева и околностите ме спечелиха за Швейцария много бързо)
п.п. хич не е по темата на този постинг коментара, но така ми дойде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.