Categories
бебе в Швейцария продукт

Чисто и просто

В първите дни след раждането акушерката Андреа строго ми напомни, че ако не държа да се кльоцна в следродилна депресия трябва да си почивам. Много сън, редовна храна, въобще все едно че се възстановявам от болест, въпреки, че не съм била болна. Според Андреа прилива на енергия след раждането не е за да се метна на влака към Цюрих или Берн и да се фукам с бебето в офиса, а за да произвеждам кърма.

Както знаете аз съм много порьозна към експертни мнения затова обещах, че ше’с стараем.

Но, стои ли се, кажете, седмици наред с книга/айПад на дивана? С цел запазване на здравия разум съм си самоограничила и достъпа до Фейсбук, Апостола на суетата, до три пъти дневно.

И тъкмо когато скуката започна да се прокарва, се бръмнах по Пинтерест. Истина ви казвам, това е новия Фейсбук! Не само че тършувам там с дни и нощи, а и след това се чувствам вдъхновена и окрилена от идеи без всъщнист да съм направила каквото и да е.

В Пинтерест се светнах как да си правя домашни бебешки влажни кърпички.

В безгрижните childfree години от моя живот не разбирах защо хората с деца толкова често обсъждат тоалетните им подробности. Сега знам защо – през първите 18 месеца от живота мускулите на човека не са достатъчно развити за да контролира изхвърлянето на отпадъци от организма. Това означава, че ако децата в едно семейство са с малка разлика, родителите ще се радват ежедневно, поне две години и половина, на удоволствието от сменяне на гащи.

Колкото и да си обичаш отрочетата тази отговорност изобщо не е приятна – и най-разнеженият над бебето гост го връчва моментално на родителите му щом усети звук или аромат. А когато едно дете премине от кърма на твърда храна край с невинните, еднотипни лесни памперси. Няма да навлизам в подробности, само ще кажа, че без пакет тоалетни кърпички (а понякога и противогаз) просто няма как да избуташ и половин ден.

Затова размяната на ноухау относно бързина и ефективност при смяната на памперси е нещо като смяната на гуми при Формула 1 – напълно в рамките на добрия тон сред съответната заинтересована група.

Оказа се, че влажните кърпички се съвсем лесни за домашно производство.

Ето какво е нужно:1/2 руло домакинска хартия Bounty
. В Швейцария се казва Plenty, продава се в Müller и COOP. Другите марки хартии се разкапват от влагата и не стават.

1 неръждаем контейнер или буркан с плътно затваряне. Аз ползвах буркан за кафе Tschibo, отваря се лесно с една ръка.
1 с.л. бадемово олио от аптеката. Четох обаче, че става с всякакво растително олио за салата.

1,5 с.л. бебешки душ гел – аз имам ecoBaby, след като Анна и сестра ми ми забраниха да докосвам какъвто и да е продукт с парабени

125 мл вода. В оригиналната рецепта водата е двойно, но кърпичките излязоха толкова прогизнали, че според Марсел ставали и за измиване на колата.

Рулото хартия се разрязва напречно на две.
В буркана се добавят останалите съставки и се разбъркват с лъжица.
Добавя се половината руло Bounty.
Бурканът се затваря и се обръща надолу с главата за да се овлажни хартията в него. Оставям го в умивалника за 1-2 минути, така че ако прокапе щетите да са минимални.

Бурканът се обръща отново, отваря се, и от центъра се изважда картоненото руло.
Voilà!

Не обичам определението “Направи си сам”, напомня ми за принудителната дилетанщина от соц-а, когато трябва да си направиш всичко сам, защото няма от къде да го купиш.

Пинтерест класифицира рецепти като горната като DIY. Въпреки, че езиково означава същото, за мен DIY е за хора с желание да произведат нещо заради самото удоволствие от правенето, а не защото го няма по магазините или за да спестят някой лев.

Баба ми Йона наричаше такива персони “орабезработа”.

4 replies on “Чисто и просто”

Браво, сръчнице 😉
Аз ще споделя какво ползвам за Леа още от раждането и, за жалост единя компонент (разбирай материал), тук в родната страна струва 10 BGN, а във Франция – 1,90 Е. Та, франсетата си ползват за нежните бебешки дупи правоъгълен памук, придружен с едно мазило Liniment (не точно онова, за което разказва wiki). Та тоз http://www.leguide.com/sb/leguide/recherche/id/3518646067709/6072002.htm
Представлява прсто стабилизирана смес от зехтин с вода, нищо друго няма. Перфектното ми оръжие! до ден днешен (май скоро ще отпада де, че Леа тича и вика “по” (гърне), а в яслата казвала “пишка Леа”…
Та ако решиш да смениш сладката процедура по “сготвянето” на кърпички за дупа, които да са супер ефикасни и безвредни, свиркай из френско или поръчай он-лайн. Памуците са “coton care bebe”, и те са 60 или 80 бр на цена от 1,30 до 3/пакет.
Цункай дупата нежна на София от нас!

Аз използвам едни памучни кърпички: http://www.amazon.de/Babylove-Reinigungs-Wattepads-2er-Pack-St%C3%BCck/dp/B005G20I5O Има ги в магазините dm. Много са удобни. Имам приготвено и малко шишенце с преварена вода (към водата може да се добави и някакво олио). В момента на смяна на пелените просто намокрям една такава кърпичка и готово – супер бързо и лесно, без никакви химии. Дори е и изгодно – един такъв памучен тампон се състои от две части, които лесно се разделят и може да се използват отделно.

Супер идея, Светле! Въобще в началото чистенето е супер лесно и бързо. Ти гледай обаче каква радост настава след първите картофи и/или ябълки… Понякога съм си мислела няма ли да е най- ефективно ако директно му нафъскам дупето с Доместос….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.