Categories
разни

Финландско бебе на снега

  
Тази история е специално за д-р Петкова, чиито наблюдения на родители с деца с жилетки и качулки в юлската жега са ми вдигали настроението в най-неочаквани моменти. 

Покрай моята финландска приятелка Кати, с която отглеждаме полу-швейцарските си деца тук, научих сума ти интересни неща от северно европейската родителска философия. 

Тези хора въобще не се страхуват от студа! Изречението “става течение” едва ли съществува на финландски и със сигурност не загатва, че дните ти са преброени. 

Кати стрателно опаковаше новородените си бебета и още от първата седмица ги оставяше в количката на балкона за дневната им дрямка. 

“През ум не ми беше минавало, че спането навън не е универсална световна практика” каза тя веднъж, черпейки ме с нечовешки силно шварц кафе и канелени охлюви.  

“Швейцарците обаче не са чували за нашия обичай – съседите на моя позната в Женева изпратили полиция. Взел им се акъла на хората като я видели да оставя бебето навън посред зима, уплашили се за живота му. Моята позната беше в абсолютен шок.”

Тази Коледа Кати и мъжа и прекараха няколко дни в Лапландия: “Двайсет и четири часа нощ! Адски студ навън и неописуем уют вътре!”, възхищаваше се тя. Една вечер, точно преди да влязат в някакъв ресторант, Кати забелязала паркирана навън количка. Не очаквала, че бебето е вътре – температурата била минус 27, студено дори и по нейните стандарти. Въпреки това обаче надникнала вътре и да, бебето спяло спокойно, само ноздрите му се виждали. Родителите му весело и помахали от вътрешната страна на стъклото и продължили да вечерят. 

Поздрави, д-р Петкова :)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.