Categories
Швейцария Швейцарско ежедневие

Теория и практика на швейцарските училищни ваканции


Спонтанният ми отговор на въпроса “Какво правят през ваканциите швейцарските деца” е: “Нямам никаква представа, всеки се оправя сам”. Което не е съвсем цялата истина, просто въпроса с ваканциите тук е комплексен, аз се сблъсках челно с него преди две години.Нека да обясня.

Швейцарските деца започват задължителното си образование на четири годишна възраст с предучилищна и така влизат в системата при която от 52 седмици в годината 13 са ваканционни. Грипни и дървени ваканции няма – децата боледуват, но по единично, не епидемично, а как не им се пука парното през зимата е мистерия някаква, предполагам масоните и илюминатите имат пръст в цялата работа.
Най-дълга е лятната ваканция от пет седмици, покриващи юли и август, а останалите са разпределени на по-къси порции през годината. Подобна организация се отразява особено добре на по-малките деца, които са ми пред очите – щом забележа, че занятията им идват в повече значи и следващата ваканция е зад ъгъла.

Почивките не са по едно и също време из цялата страна, което означава, че братовчеди от съседни кантони могат да не се засекат за ски ваканцията, но същевременно възпрепядства масови вълни от отпуски по едно и също време и потенциални ръкопашни битки из швейцарските офиси.

Продължение

One reply on “Теория и практика на швейцарските училищни ваканции”

Е , измислила са го хората. Благодаря за споделянето беше интересно да разбера как е в една нормална държава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.