Categories
раждане в Швейцария

Раждането на София

(Швейцарската здравна каса поема няколко безплатни посещения удома от амбулантна акушерка. Андреа, която наехме след раждането на Макс, говори перфектен английски, и поиска да и разкажа историята с подробности – имало терапевтичен ефект. Водеше си записки и даваше интересни коментари от другата страна)

22:00 – 23:00
Последните девет месеца не ме беше болял корем. Предният път с Макси нищо не ме болеше, водата сама се пльокна … Инсталирах си две apps за контракции, колкото да се разсея, но корема ме болеше все по-отчетливо. Казах на Марсел да звънне в болницата.

23:00 – 00:00
“Нека съпругата ви вземе душ или топла вана. Изчакайте един час. Ако болките се засилват и тя има желание да дойде при нас – заповядайте, чакаме ви.”
Чудна идея е товааа, мислех си докато се киснех във ваната, около мен плуваха гумените патета на Макс. Марсел каза, че отива да дремне, за да събере сили, защото предния път пак така се започна. Никъде няма да ходиш, казах, сядаш тука да ми правиш компания и да засичаш, че може да изтърва телефона във водата. Гледахме как бебето марширува през кожата ми и обсъждахме логистиката.

Книгите съветват да си стоиш вкъщи възможно най-дълго за да не се стресираш от болничната атмосфера. Само че аз много си я харесвам нашата болница, като си приготвях багажа имах чувството, че се готвя за кратка ваканция. Много повече се притеснявах, че колата е в гаража, а не пред къщата, че трябва да събудим Макси, да го облечем без да го стряскаме и да го оставим при Кати и Беат – единствените хора, които поеха ангажимента да се грижат за него при форсмажорни обстоятелства. Исках Макс да е на сигурно място възможно най-рано, а не когато ми причернява пред очите.

Макси се събуди в колата, регистрира къде сме (каза: “Tschu Tschu B-a-a-ahn”, влак пуф-паф, когато минахме покрай гарата) и много се зарадва, че нещо се случва. Леко се разстроил когато Марсел го оставил на Кати, но се кротнал преди да са затворипи входната врата. Задължена съм им вечно на тези хора!

Аз в това време се превивах на паркинга.
Имах огромно желание да споделя с някого и пак единствения буден човек се оказа Ели в Чикаго.

01:00 – 02:00
“3 см! Чудесен напредък!” – каза акушерката Клаудия Кепели, на видима възраст 22 години. Мушна ми един абокат на китката за всеки случай.
Колко хубаво, че не е баба, помислих си. И колко разочароващ прогрес. Ако разкритието е средно сантиметър на час, това значи дълга агония.

Бяхме в съседната на стаята в която бяхме предния път, този път нямаше вана, но бях преоблечена със същите дрехи. Седях с изпънат гръб на изправено до положение на кресло легло, без да се облягам и стисках очи от време на време.

Акушерката намести зад гърба ми възглавница за кърмене и попита как съм, ослушвайки се за думата “страх”.

(страхът предизвиква адреналин, който разрушава естествения болкоуспокоител – ендорфина. Т.е. уплашената родилка има нужда от повече емоционална подкрепа).

Добре съм, добре, всичко е под контрол.
“Какво мога да ви предложа за пиене”, попита тя.
“Джин тоник!”, помислих си аз.
“Минерална вода”, отговори Марсел.

02:00 – 03:00
Love is … да ти държат косата докато повръщаш вода в пластмасова купа. При това по чорапи – Макси на няколко пъти беше преподредил багажа ми за болницата и явно последния път не сме пъхнали чехлите на Марсел. Контракциите се засилиха, стягаха ме през кръста като уред за мерене на кръвно и ми спираха дъха, все едно някой ме беше сритал в корема. Марсел ме държеше за ръцете и пухтеше окуражително – не чувах какво ми говори, но можех да го имитирам, а дълбокото дишане наистина помага.
Най- интересното в този момент беше ясното усещане, че бебето не само рита, но и се спуска надолу по корема ми.

03:00 – 04:00
Най-
гадният
период.

Акушерката излезе.
Марсел заспа. Капка сили не му бяха останали.

(Той държи да уточня, че не е било от безотговорност – през последните месеци той води Макси на градина, ходи на работа, удря по едно рамо на строежа, прибира Макси и го къпе; денят му продължава над 12 часа и често не спим нощем поради зъбите на наследника)

Ритмично пружинирах на голяма синя гимнастическа топка.
Имах нужда от дъвка за ума. Чак започнах да се ядосвам с какъв акъл се навих за това раждане. Опитах да си мисля за Ели, единствения буден човек, за който се сетих. Опитах да мисля за … За нищо не се сещах. Изведнъж точките по възглавницата за кърмене се запулсираха пред очите ми и започнаха да ме атакуват като градушка с всяка контракция.
Марсел се събуди и го помолих да я разкара далече от мен.

04:00 – 05:00
“PDA! Перидурална упойка!” – казах.
“Не може, много е рано – отговори акушерката – 6см! Ще звънна на д-р Маркс!”

Имам много нисък праг на физическа болка. Толкова нисък, че не е праг, а направо е сравнен с пода. Искам упойка дори когато ми вземат кръв от пръста.
Най- неприятното обаче беше абсолютната липса на контрол върху тялото ми, както и да се кривях на ляво и на дясно нищо не помагаше.

(според Андреа това не се отнася за всички. Има жени които преспокойно си спят по време на контракциите докато усетят, че бебето напъва да излиза)

“Мога да ви предложа друго – продължи акушерката – упойка с дозатор. Свързва се с абоката, когато усетите болка натискате бутон, който пуска медикамент в кръвта ви.”

Отказах. Исках нещо, което да не изисква мислене и действие от моя страна.
На Марсел му беше студено от умора и постоянно се опитваше да ме завие. Аз се потях като при треска и го блъснах да не ме приближава въобще.

Очите ми се зарваряха за сън, опитах да се облегна назада, обаче – аааааа – ужасно ме болеше. Предполагам всички истерични раждания, които дават по филмите се дължат на хоризонталното положение.

(Не задължително, каза Андреа, някои жени предпочитат да легнат, така им е най-удобно)

“… Или, продължи акушерката, топъл коремен компрес с върбинка!”

Давайте, казах.
Носех си и моето лавандулово масло, което много я зарадва, я какви сме изпълнителни, и окуражи Марсел да разтрие раменете и кръста ми.

Отпуснах се моментално от двата аромата, въздъхнах и – пльок! – водите се спукаха с облекчение.

05:00 – 05:45
Болките спряха все едно някой ги беше изключил централно. Ако бях уред това щеше да е мига, в който таблото за управление светва отново. Не смеех да мръдна за да не разваля момента.

“Пълно разкритие! каза акушерката. Невероятно, толкова бързо! Къде бихте искали да родите?”.
Не и във вода, казах, не искам да се местя от тука.
“Както виждам изправения гръб ви помага, така че ви предлагам да седнете … ”

Тя метна на пода чисто чаршафосано одеало и придърпа ниско столче – като половин геврек с четири крака.
“Имаш отговор от Ели: “Го-во-ри на бе-бе-то …”, засрича Марсел.
Ключово напомняне, помислих си, хайде, бебе, a little more action, давай да приключваме.

Скокнах от леглото и седнах на столчето. Влезе д-р Маркс, приглуши светлината още повече. Аз се изправих за да и стисна ръката, поразходих се съсредоточено, налях си чаша вода.
Акушерката прихна: “Нали затова сме тука, дайте ни поне вода да ви сипем!”

Казах и, че бебето напира.
“Тогава напъвайте, каза тя, един-два пъти по-леко, а после както го чувствате”.

Ето това най-много ми хареса от цялото раждане – никой за нищо не ми се бъркаше. Бяхме само четирима, светлината беше насочена към пода. Нямаше клизми, бръснения, команди напъвай-не напъвай, никой не ме наричаше “момиче” или “майче”.

Акушерката и д-р Маркс бяха седнали на колене върху одеалото, Марсел – зад гърба ми. Бяха оставили нощницата ми, донесена от къщи, свободно да ме покрива до коленете – казват, че в този момент ще ти е все едно, но на мен въобще не ми беше все едно че не съм разголена пред хората.

Напънах втори път. Акушерката кимна и каза – “Още веднъж, пак така. Бебето има много коса!”
Поех си въздух, събрах си мускулите на топка и извиках: “Ааау!”. Не от болка обаче, а като човек който се опитва да повдигне пиано.

Изведнъж двете жени се разбързаха без думи, изкараха дебела хавлия, пакет с ножици и разтвориха ръце – бебето се хързулна секунда по-късно, каза “Уааа!” и се ококори срещу мен.
Бях в шок, защото нищо не ме болеше. Голямото напъване се оказа най-лесната и най-кратката част.

(Зависи от човека, каза Андреа. Някои жени се стряскат при мисълта, че бебето излиза и страдат много)

Марсел отряза пъпната връв веднага, в крайна сметка решихме да я запазим в банка за стволови клетки. Олеле, помислих си, бях забравила, че така бебето се стресира! То обаче изобщо не изглеждаше стреснато, продължаваше да ме зяпа, “Аха, значи така изглеждаш от вънка!”

Приличаше на розова топчица със здраво стиснати крачета, без верникс, със съсирек кръв в косата. Премигах и се наведох напред, пак ли е момче? Акушерката го зави с топла хавлия, каза “Meiteli!” , “Момиченце!”, и ми я връчи в ръцете.
Да знаеш или да не знаеш предварително пола на детето е много личен избор. Аз не мога да си представя как ще пропусна триумфалното му обявяване в края на раждането.

Нарекохме я София, на майка ми. Sofia, с “f”, за да има еднакъв брой букви на кирилица и на латиница.

Не се наложи да ми слагат медикамент за изхвърляне на плацентата, защото тя излезе след като се изкашлях. Учтиво ме помолиха да дам бебето на Марсел и да се върна на леглото. Преместих се върху сменен чаршаф и погледнах назад – намачкано одеало, една ножица, плацентата като черпак черешово желе. Спретнато чак.

Върнаха ми бебето, то засука, и се започна един шев и кройка с местна упойка, който продължи дълго.

Пак ни честитиха, изгасиха лампата, навън се разведеляваше, и ни оставиха сами.

17 replies on “Раждането на София”

СТРАХОТНО! Прочетох всичко на един дъх и родих с тебе да знаеш! Прекрасно е, че сте кръстили София на майка ти- тя би се гордяла страшно много… и ще бъде неин ангел пазител!

Тя винаги е казвала, че дете трябва да се кръщава на жив човек – за да може да му се зарадва. Само че сега аз съм майката, “тук се слуша мойта воля”, София ще е и точка ;)!

Йо, направо и аз родих от тоя разказ… 😀
Браво! 🙂

Мерси, Любо! Наистина се радвам, че е ило достатъчно описателно, а не “чудото”, нали …

Смях се, ревах докато четох, направо бях там и аз! Аз си бях мислено с тебе, де, такава треска ме тресеше докато ти пишех съобщенията, даже единия път карах и замалко не влязох в насрещното.
Прекрасно раждане си имала, по-хубаво от това не можеш да го искаш. Щастлива съм много за станалото. Нека на София всичко и върви в живота така плавно както начина, по който е дошла на бял свят!
И сега пак да ти напомня – ако някой ден решиш да спреш да се занимаваш с цифри (знам, че много добре го правиш, но все пак…), трябва да почнеш да пишеш сериозно.
Как върви кърменето? Пиши за реакциите на Макси. Какво бебе е София?
Целувкиииии!

Ох, гледай сега как се зарадвах :)! Честно, наистина съм благодарна, че имаше поне един човек с мен виртуално да ми прави компания. Не че липсваха ентусиасти, ама като нацелих пак нощно раждане … Късмет, че те има :)!

Йо, страхотен разказ и чудесно раждане щом е с един напън само!!! Преживях и аз контракциите с теб, само дето аз крещях като животно, което не ми е присъщо, даже на концерт на стадион не бих викала от радост, но там просто нещо крещеше и се късаше вътре в мен … та усетих пак как си се почувствала и пак онова въпросче, което и аз си зададох: “Чак започнах да се ядосвам с какъв акъл се навих за това раждане.”, но трябва да си много щастлива, че е излезнала толкова бързо. И аз и пожелавам в живота да е така напориста и лесно да и се получават нещата :)))

Името страшно ми харесва, БГ май ще живее завинаги във вашето семейство 😉

Очакваме разказче за първите дни у дома, наистина страшно увлекателно разказваш и разсъждаваш!

Ех, че хубаво пожелание, благодаря, Мая :)!

Нещо толкова прекрасно и лично, споделено с близките се превръща в огромно щастие 😉 Йо, втресе ме докато изчетох на един дъх “в очакване” и “раждането” и някак без да искам сравнявах с моето 36-часово на инат, перидурал и накрая … седнала – колко много помага съдействието и разумната мисъл, течаща в главите на хората около раждащата жена. В момента, в който седнала ми казаха “още един напън за раменете” (с предния беше излязла главата), светлина озари мозъка ми и в следващия момент ми казаха “можете да си вземете бебето” – и аз си я взех, вдигнах и сложих на гърдите…от радиото звучеше “Dancing Queen” на ABBA…познай дали не рева всеки път като я чуя тази песен 😉
Ох, улях се, исках да ти кажа (както Ели ти е напомнила), че като се пенсионираш, ще започнеш да пишеш детски приказки 😉 и не само 😉 така разказваш, че втрисаш хората хихихи 😉
Целуни двете гълъбчета и чакаме нови разкази, за строежа, за местенето, кашони и всякакви подобни (+Макс и София).

36 часа, но без операция – ти водиш по точки, Боби! R*E*S*P*E*C*T! И мерси за милите думи! Виждам, че писането ми се отразява много добре на настроението, ще гледам да не го изоставям сред кашоните и кърменето, честна дума!

“София” ми беше един от вариантите ми за име. Чудесен избор 😉

Мерси, Светле :). Името и означава мъдрост. Аз съм убедена, че по-скоро мъдростта отколкото красотата ще спаси света 🙂

Здрасти Yo,
Пьрво поздравления за раждането на София. Чак сега чета блога ти. И се сещам че аз сам зарязала моят напълно 🙁 Прекалено много eBay в последните седмици. Да ви е жива и здрава, да расте мьдра и щастлива, а на вас с Марсел ви желая дьльг живот за да се радвате и на София и на Макс, а и на техните деца 🙂

Много хубав блог пост, радвам се че си родила по естествен начин. И сам напьлно сьгласна с това: И при мен беше така. Продължавам да чета нататък. Пази се и се наслаждавай на момента!

Здрасти Yo,
Пьрво поздравления за раждането на София. Чак сега чета блога ти. И се сещам че аз сам зарязала моят напълно Прекалено много eBay в последните седмици. Да ви е жива и здрава, да расте мьдра и щастлива, а на вас с Марсел ви желая дьльг живот за да се радвате и на София и на Макс, а и на техните деца

Много хубав блог пост, радвам се че си родила по естествен начин. И сам напьлно сьгласна с това: –Бях в шок, защото нищо не ме болеше. Голямото напъване се оказа най-лесната и най-кратката част.–
И при мен беше така. Продължавам да чета нататък. Пази се и се наслаждавай на момента!

Мерси, Тилда :)! Аз се връщам през септември на работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.