Categories
разни

Проект Лято 2013

Преди да обявя началото на есента, трябва да се похваля с един изключително успешен проект.

По Великден изхвърлих осемдесет процента от дрехите в гардероба си.

Цялата работа тръгна от една разправия с татко, при която поисках да ми обясни как дома ни във Варна е събирал вещите на четирима, а сега се оказва тесен само за неговите неща. Въпросът ми беше груб и съжалявах още в момента в който го съставях – за реда вкъщи се грижеше само майка, а тя не само периодично изхвърляше разни неща, но и отказваше да купи маса, телевизор или столове, ако нямаше предварителен план какво ще правим със старите.

За малко да посоча моят гардероб за пример – скоро се бяхме нанесли, на чисто нали, но се оказа, че там положението съвсем не беше лицеприятно. Обяснението е ясно – през последните три години и половина постоянно качвах и свалях петнайсет килограма поради бременности. По книгите пише, че с наред с кърменето бързо се отслабвало, но аз бях от изключенията защото и двата пъти ми отне година докато се свия в почти оригиналната си форма. В резултат на което разполагах с еклектична селекция от евтини дрехи, с които да се покажа пред хората. Трудността произтичаше от факта, че не бях дебела, а безформена, като свещ която дълго е горяла и капала – имах дрехи за растящ корем, растящи гърди, дънки няколко ката, дрехи за кърмене, жилетки за завиване на малки хора докато пия кафе навън, дрехи, носещи на повръщано от новородено и сос за спагети.

Гардеробът ми изглеждаше така, сякаш вандали са беснели на разпродажба в H&M.

Взех си аз няколко книги по въпроса, защото исках да реша проблема от раз, а не като на онази картинка в Pinterest: “Уборка в шкафу: из шкафа вывалила, перемерила, накрасилась, натанцевалась, всё – устала.”

(Така наречените модни списания се оказаха пълна загуба на време, защото поне в частта със съветите, списващите ги живеят в някаква паралелна реалност в която една работеща жена трака с високи токове, гледа студено из под асиметрична фризура и има време да си “освежи грима” в офиса (?!?). Как тази хипотетична жена си подрежда гардероба мен въобще не ме интересува.)

Вие знаехте ли, примерно, че човек носи само 20% от дрехите си?
И как кръгова диаграма на една седмица по часове и занятия може да е повод за размисъл?

Отделих всички дрехи, към които имам сантименти. И дрехите за планина. После настана хаос и суматоха от спомени, конфуз и обувки. В един момент се сетих за Practical Princess – идват ти в къщата и ти реорганизират гардероба от-до. Ако продам колата на Марсел без да му казвам, ще мога да си позволя услугата – в наше време тези неща не са само за селебритис, но и за всякакви други побъркани.

Цялата процедура отне четири дена и остави много свободно място около закачалките, като в шикарен магазин (без шампанското и джаз музиката). Единственото за което дълго се колебах бяха едни златни балеринас, от една страна поочукани вече, но от друга страна – Прада. Карин ми ги изпрати, защото е пич – бяха останали след снимки на някаква рекламна фотосесия в австрийския офис и на никого от екипа не паснали. В крайна сметка ги прежалих, заедно с всички шарени премени характеризиращи бохемските дни на отпуските по майчинство.

Швейцарците имат спретната система за излишните дрехи – което става за носене се завързва в торба и се изнася в специален контейнер. От там дрехите се сортират, перат и заминават някъде си света, където биха влезли в употреба.

Останах с малка, идеална идеална колекция от дрехи които се комбинират по между си като Лего и реших един от най-досадните проблеми на първия свят – шкаф пълен с дрехи и нищо за обличане. Идеалните дрехи означава да се чувствам в такава вътрешна и външна хармония, че да забравя за тях в момента в който пристъпя прага на къщата и да се отдам на по-важни дела.

Целият фън шуи ефект се усещаше през последвалото лято. Не вярвам, че ако покрия дъната на чекмеджетата с пурпурна хартия ще привлека пари и благоденствие, но вярвам, че ако не се мотам сутрин с дилеми какво да си облека денят започва по-добре.

8 replies on “Проект Лято 2013”

И аз минавам през това упражнение доста често. Две неща, които в последните години са услужнявали/променяли нещата при мен са: 1) смяната на работното място и 2) някои промени в начина на мислене. Последната ми работа изискваше по-консервативни бизнес дрехи, които аз си мислех, че харесвам…докато не се наложи да купувам панталони в цвят khaki. Докато си търсих нова работа, едно от нещата, за които много настоявах е по-свободен офис… Аз пак мога да си нося “строгите” дрехи, ако искам и за срещи с клиенти. Просто няма нужда да го правя всеки ден.

Другата промяна настъпи в момента, в който осъзнах, че всъщност никой не забелязва какво точно си облякал. Хората си спомнят дали си изглеждал добре, но не повече. Иначе ги интересува дали си бил добър с тях. За това сега гледам да си купувам по-малко неща, но качествени. Така дори и да ги нося три дни поред, все се чувствам добре.

Толкова си права – хората наистина не помнят детайли. Освен ако не си бил супер екстравагантен, което е по-скоро минус. Аз престанах да купувам дрехи, които не ми пасват на начина на живот вече…Сега съм предимно с ниски обувки, за да мога да седна лесно на пода в детската градина и да преобуя човечетата (те много обичат) и да тичам после към влака с лаптоп в едната ръка и кафе в другата… Всъщност това е повод за друг пост – разделих дрехите си на mommy clothes и човешки дрехи. Еднакви са по стил, но различни по качество, защото аз съм един и същи човек, просто в някои моменти от деня могат да ме залеят със сок, а в други обяснявам пред хора разни сложни формули.

От утре тръгвам по вторите употреби да издирвам онез обувчици на Прада! Няма нищо свято за тебе, няма ! 🙂

Цял ден мисля да ти отговоря нещо остроумно, но не ми се получава :). Натъртвам ти, че при всичкото им дизайнерско си бяха обувки, а не философски камък

Вдъхнови ме, няма друга дума. Подстрекателка! 😉

Давай :)! Разтоварващо и зареждащо е, бетер от спа :)!

Аааа, хихи, пътувам за панаир в Кьолн на 19, на 22 се връщам – на 23-ти смятай какво ще се случи…За предстоящите срещи нямах нито една подходяща риза…грабнах две зареви вчера, днес установих, че трябва да им сменя копчетата…или да ползвам безопасна игла…а са L, дявол ги взел. Та ще има “изриване” Monday next 😉

Yo, успешно поприключих с разтребването! Голямо благодаря за енергията, с която зареждаш!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.