Categories
разни

Предпразнично с Кока-Кола (product placement)

В началото на пролетта леля ми Елена изпрати на Макси червено камионче, което от момента на разопаковането се превърна в абсолютен хит. Не знам какво толкова го заплени, Макси е в онази благодатна възраст в която играчка за два и петдесет му носи същата радост както и новия ми айПад.

Доста се очудих когато чух Макси за първи път да споменава Кока-Кола. Вкъщи не купуваме безалкохолни, в градината пият вода и чай, и се плеснах по челото когато Марсел ми обърна внимание, че камиончето е всъщност реклама на Кока-Кола. Занесъл го е в градината, някой му е казал, а аз съм развила слепота към големи марки.

Когато каросерията му взе да се разлепя от игра той настоя да я “проправим” с тиксо.

Снощи за да отпразнуваме края на работната година Макси се изповръща и продриска, така, класическата, както повечето деца преди ваканция или в края на особено трудна седмица. Не се притесних особено, гърмени зайци сме вече ей!, но направихме едно кръгче до Хер Доктор за да ни даде капки за очи, че да не се буди човечето със залепнали от секрет мигли. Много е гадно, а може и да прехвърли вируса на София.

Хер Доктор ни напомни, че е много важно да не се дехидратира и да го насърчаваме да пие каквото си иска. Дори Кока-Кола може да му дадете като лекарство, каза той.
С типичния за възрастта си ентусиазъм Макси се побърка от кеф да пусне монети в автомата за напитки в болницата, да набере код и да гледа как метална кука избира бутилката и я пуска в отвора с трясък.

Прибрахме се вкъщи, той пробва две глътки докато пляскаше с ръце, каза, че много му харсва, но вече не иска, мерси. После се разприказва за Дядо Коледа – как е запомнил не знам, аз много не последователно го наричам ту Дядо Мраз ту Сами Хлаус – как Дядо Коледа щял да му донесе голям багер за да изкопае голяма дупка.

Аз въртя в ръцете си бутилката и му показвам – виж кой е на етикета, с бялата брада и червена шапка. Той го погледна, кимна, и сериозно каза:

“Да. Това Дядо Кóла”

One reply on “Предпразнично с Кока-Кола (product placement)”

3 неща са ключови при повръщане при деца:

* Да сте сигурни че не се дължат на сериозна причина ( апендицит или панкреатит, например).
* Ако децата повръщат “серийно” се оставят да го правят докато не спрат- обикновено повръщат 4,5,6 пъти, и после спират. Всякакво даване на течности в този период само усилва повръщането.
* да не се дава чиста вода като рехидратиращо средство- тя ВИНАГИ усилва повръщанията. Или ги възобновява. Най-доброто са или прахчета за орална рехидратация, смесени със сладък чай, или без чай, ако децата ги пият.

По принцип е добре децата да се оставят около 1/2 час след като спрат да повръщат, без да се дава нещо. После, ако започнете с много малки количества твърда храна, редувана с течности, шанса да задържат течностите е много по-голям от това, ако давате течности без твърда храна.

Кока-кола-та съдържа цитрат ( натриев). Който е силно антиеметично средство.
Независимо от теченията в европейската Педиатрия против Метоклопрамид( Примперан) ( сиропче) една доза спира всякакви повръщания при деца от всякаква вързаст над 12 м и позволява бързо захранване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.