Categories
гледна точка

Относно ваксините

Отношението ми към ваксините е същото както към медицината по принцип, нито за нито против. Не бих вземала витамини профилактично, но в същото време не бих отказала лекарства ако се разболея.

Из интернет форумите темата за имунизацията е ескалирала до крайна истеричност и има само два лагера, като всеки един нарича другия идиот. В толкова емоционална среда колебаещ се човек като мен съвсем не знаеше на какво да вярва.

Макси е ваксиниран против дифтерит, тетанус, коклюш, детски паралич (полио), хемофилия, хепатит Б, морбили, заушка, рубеола и пневмококи (не, не сме го надупчили като цедка, някои от ваксините са комбинирани срещу две или три болести).

Идеята на този пост е да обясни защо реших да го ваксинираме, а не да ме причисли към една от гореспоменатите групи. Ако някой от четящите е направил противоположния избор моля да не се засяга – уважавам всеки избор, дори и когато не го споделям.

В Швейцария, като в повечето свободни страни, нито една ваксина не е задължителна и аз смятам, че това е правилно. Имунизацията трябва да е следствие на лична убеденост и образован избор, а не да се налага от държавата сякаш родителите са крепостни селяни. (Апропо, ваксините в Китай са абсолютно задължителни).

В Швейцария има препоръчителен списък на Министерството на здравеопазването и всяко дете има право на безплатна имунизация. На всеки контролен преглед ни казваха коя ваксина предстои следващия път, даваха ни лист А4 където на съвсем човешки език обясняваха смисъла, плюсовете и страничните и ефекти. Хер Доктор, разбира се, отговаряше на всички въпроси, но без да се опитва да ме манипулира емоционално. Когато се уморих от швейцарската му неутралност го попитах дали неговите четири деца са ваксинирани, той потвърди че са. “Защото не съм ставал свидетел на сериозен страничен ефект, каза той. Но съм виждал пораженията от тези болести”.

Думите му ме накараха да се замисля колко е лесно да си контра. Романтично-революционно някак, като фланелка с Че Гевара. Човекът срещу Системата. Но когато Системата ми дава в ръцете цялата отговорност на избора, бунтарското мнение отстъпва на чистия разум.

Тъй като аз съм много мнителна и винаги за естественост и близост с природата хвърлих едно юнашко самостоятелно четене преди да реша дали да ваксинираме Макси.

Първото което забелязах при проучването ми беше, че ваксините са против отдавна познати болести, не като свинския грип, които е от вчера. Дъщерята на кралица Виктория например, принцеса Алис, е починала от дифтерия през 1878. Повечето ваксини са създадени в началото на ХХв. и подобрявани постоянно. Веднъж д-р Танев ми илюстрира еволюцията на лекарствата със следния пример – спомнете си как изглеждаха телевизорите преди 25 години и как изглеждат сега; а сега си помислете че става въпрос за много повече от 25 години и че контрола по лекарствата е много по-свиреп от колкото при електроуредите. Фактът, че не виждаме със собствените си очи този напредък не ни дава право да го забравяме.

Друг интересен момент е, че страничните ефекти на ваксините са минимални в сравнение с рисковете от болестите – вероятността от енцефалит при морбили е 1 на 1.000. Вероятността от енцефалит от ваксината е 1 на 1.000.000. Един от двайсет случая на дифтерия завършват със смърт, ситуацията при тетанус е два на десет. Готова ли съм да подложа Макси на толкова явен риск само и само да го предпазя от фармацевтичен продукт?

Нали ако се разболее ще го третират с много по-свирепи медикаменти, за да запазят живота му. Готова ли съм да поема отговорността ако не се възстанови напълно? Виждали ли сте просещите деца с феноменално изкривени крайници – това е резултат от липсата на имунизация срещу полио (детски паралич).

С една дума – не. Не съм готова да поема тези рискове само за да си навия на ината да съм green mama. Безотговорно е. Лесно е да се мислиш за недосегаем преди детето да се разболее. Но откакто Макси ми се топеше в ръцете с рота вирус много добре знам чувството на тотална безпомощност. Бих се застреляла от вина ако знаех, че съм можела да предотвратя сериозна болест.
(Като казах рота вирус – срещу него няма да го имунизираме, не бихме го направили и за следващо дете. Гаден е вируса, но наистина не е опасен и е по-добре детето да има естествен имунитет).

Единствената ваксина за която се колебах беше против рубеола. Аз съм я преболедувала и не беше нещо кой знае какво, само в детската градина и вкъщи имахме червен предупредителен кръст за карантина на входната врата. Хер Доктор се съгласи, рубеолата не била опасна за децата. Но била изключително опасна за бременните жени и почти винаги гарантирала малформации на плода. Тъй като бременните жени не могат да се имунизират (по етични прочини никакви лекарства не се тестват върху тях) единствения вариант да ги предпазят е като ваксинират децата. За мен това не би било проблем тъй като вече имам естествен имунитет, но би било опасност за Кати която не е изкарала рубеола, иска да има второ бебе и се вижда с Макси ежедневно в градината.

Има разбира се и една теория, според която ваксините са заговор на фармацевтичните компании – да ни вземат страха и парите. Аз съм съгласна, че корпоративните интереси не винаги вървят ръка с ръка с обществените, но срещу тях се върви само с образованост, а не със страх. С други думи не вярвам че корпорациите могат да ме излъжат. Въобще аз не вярвам, че корпорациите могат да създадат сериозна конспиративна теория, защото и в тях работят хора – все някой някъде ще се раздрънка, все на някой ще му изтече компютъра, все някой ще забрави секретен доклад в Старбъкс.

И накрая да споделя възмущението си от грешното интерпретиране на информация – Мариша май беше пуснала във Фейсбук материал “Ваксини убиват български деца”. От текста става ясно, че ваксините са купени от съмнителна фирма на много ниска цена. Т.е. заглавието е подвеждащо и проблема е, че някой не си е свършил работата и е прибрал едни пари. Ако си потопиш главата в кофа с вода можеш да се удавиш, което не е причина да твърдиш, че водата е вредна.

Другото ми любимо твърдение е, че при епидамия повечето от разболелите се деца са били ваксинирани. Това последното е смешно, и страшно, и ме накара с очудване да осъзная, че има много хора които в училище са били по-зле по математика от мен!

Ето защо –
нека да вземем група от 1000 деца.
995 от тях са ваксинирани, 5 не са.
При избухване на епидемия 5-те неваксинирани ще се разболеят заедно със 7 от ваксинираните (защото нито една ваксина не е 100% гаранция).
И така имаме 12 болни деца и все ще се намери някой умник който да твърди, че ето, 58% от тях (7/12= 58% ) са били имунизирани.
Всъщност 100% от не ваксинираните и само 1% от ваксинираните са се разболели.

За сега Макси не е показал никакъв страничен ефект от инжекциите. Още си спомням ваксините от едно време, минават ми като на бавен каданс – мириса на спирт и страх, подрънкването на спринцовката, иглата и буталото което баааавно изсмуква лекарство от ампулата. Сега вече не е така – сестрите бяха много чевръсти, Макси проплака само веднъж и те моментално му дадоха панерче с нови играчки и той млъкна на секундата.

И наистина, ама наистина съм убедена, че съм направила правилния избор.

23 replies on “Относно ваксините”

Интересно ми беше да прочета гледната ти точка. Не споменаваш турбекулозата – не ви ли беше препоръчана?

Minalina, туберкулозата не беше сред препоръчаните ваксини. До колкото си спомням и в БГ не ни имунизираха някога, тъй като болестта беше мн рядка. Напоследък пак се е появила поради бедност и лоша хигиена.

[И накрая да споделя възмущението си от грешното интерпретиране на информация – Мариша май беше пуснала във Фейсбук материал „Ваксини убиват български деца“. От текста става ясно, че ваксините са купени от съмнителна фирма на много ниска цена. Т.е. заглавието е подвеждащо и проблема е, че някой не си е свършил работата и е прибрал едни пари. Ако си потопиш главата в кофа с вода можеш да се удавиш, което не е причина да твърдиш, че водата е вредна.]

И аз получих във фейса тази информация. Поразрових се и се оказа, че цялата статия е лъжа. Ето откъде –

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=564258.msg18730882#msg18730882

Като прочетох коментара ти се почувствах като онзи Скайп емотикон който казва “уф!” и си избърсва челото.

Туберкулозата си стои в имунизационния календар на БГ отдавна и направо си е задължителна (така де, ако искаш да запишеш хлапето на градина и училище), иначе изборът е твой 🙂 Беше ми много интересно да те прочета на тази тема, винаги като стане време за ваксина стискам очите, хвърлям боб и си плюя в пазвата против уроки и после 3 вечери не спя за да проверявам дали детенце диша … изобщо не разбрах от къде ми беше внушен този страх,честно ! Обаче ги слагам, от същите съображения като твоите … един път отказах една извънредна с/у някаква шарка май беше и се почувствах горда,ама после колко дебнах за пъпки и температури само аз си знам 🙂 Ей това “информираното родителство” ще ни съсипе нервите 🙂 Цункам Макси :-*

Поздравявам Ви за разумната позиция. Не знам кой има интерес от насаждането на страхове, но резултата е на лице.

begem0t, прочетох и твоя пост на същата тема, коментарите ми бяха особено забавни :). Според мен със свободата на избора идва и отговорността, а тя е особено мъчителна ако не си свикнал да мислиш критично. От там и цялото анти движение.

Мога да кажа само и единствено евала за статията. От много време чета тези пусти мнения за това ваксиниране и най накрая прочетам нещо разумно. Когато преди пет години аз трябваше да ваксинирам сина ми нямаше такава драма, нямаше такава война

Мерси, Lili! Чета напоследък, че СЗО обмисля разяснителна кампания за ваксините, защото детски паралич в 21в, в Европа си е срамота

И аз бях на това мнение преди години, докато не видях страничен ефект от ваксина при второто ми дете, което ми костваше много средства, време, терзания и най-вече мъки на детето. Не го пожелавам на никого. Особено терзанието “Можех ли да го предотвратя?”. Сега питам приятелите си “Убедени ли сте кое е по-малкото зло? Проучихте ли добре? Питахте ли различни лекари?”. Убедих се, че определено на статистики не може да се вярва. Търся информация за всяка ваксина по отделно.

Zdravka, ужасно съжалявам за това което ви е минало през главата! Сигурни ли сте, че е от ваксината? Имам етикета от всяка ампула, с производител, номер и т.н. за да мога да докладвам всеки страничен ефект. За швейцарците всичко е страничен ефект дори и минимално зачервяване около убождането. Статистиката е за мен всичко, на което мога да вярвам и тя казва точно това – няма 100% гаранция. Просто вероятностите са по-малки. Ако шанса да загубиш залог е 1000 в понеделник и 1000000 във вторник кога би заложила?

Много хубаво си агрументирала мнението си.Благодаря ти,че сподели. Наистина има много инфо по въпроса в нета,но не на всичко може да се вярва.Ето на,пак им се възхищавам на швейцарците,тук не ни казват нито каква ще е следваща ваксина,нито плюсовете и минусите й,затова имам чуство,че решаваме на сляпо.Но както ти казваш и да носиш риска не е лесно.
Като чета по форуми колко много майки са против,дори бях останала с впечатлението,че съм една от малкото луди,които са за ваксините.
Zdravka, много съжалявам за това,през което сте преминали,надявам се детенцето ти вече да е добре.Но сигурно никой не може да каже кое е по-малкото зло.
Чесно казано за мен най-неприятния момент е,че ваксините се слагат докато бебчетата са прекалено малки.
А и тук на скоро излязоха статистики колко ваксини в Европа са слагани на деца,без да са тествани и дефакто се тестват директно върху децата,като лекарите следят състоянието им и после докладват на произходителите и получават СОЛИДНИ възнаграждения.Ужас.

Matsinka, ваксинират ги рано, защото тогава са най- уязвими. Представи си четири месечно бебе със сериозна болест – какво ще го правиш? Според мен това с нетестваните ваксини не е съвсем точно. Ясно е, че те са клинично изпитани, т.е. сигурни доколкото може да се прецени на теория и върху животни. Щом ваксината е в употреба, естествено, всички имаме интерес да събираме страничните ефекти върху децата иначе няма как да се подобряват. Едва ли е законно обаче да инжектират деца без да го обяснят на родителите. И после ние да си решаваме дали си струва риска. Във всички случаи препоръчителните ваксини не са от новите.

Освен на всичко, което си споделила, аз откровено се зарадвах на тези две думи : образован избор. Това съчетание много липсва през последните години, не само по повод ваксините, но и по други теми.
Ние и туберколозната сложихме, но на един месец. В България я поставят веднага след раждането.
Имам близка приятелка, майка на дете с два синдрома, трудна, но не невъзможна “работа” … Личният лекар твърди, че изявата на втория синдром е следствие на ваксина (тя го ваксинира, за да го приемат в детска градина един ден! Някога … сега никъде не го искат, различен им е ;-(. …), но тя самата НЕ е убедена, точно заради “образования избор”, който е направила. И се бори !
Ваксините ще останат още дълго време спорен въпрос, точно поради създадените 2 лагера и липсата до голяма степен на този “образован избор” .

“става въпрос за много повече от 25 години и че контрола по лекарствата е много по-свиреп от колкото при електроуредите”
При уредите на момента се проявява дефекта и ако зачести, компанията го разбира на момента и за да не губи спира процеса.

Спомена, че ако е имало нещо лошо при контрола, е щяло все някак да е излязло на яве. Ето ти го:
http://www.parallelreality-bg.com/statii/alternativa/334-2011-06-10-22-49-43.html

Не виждам нищо необразовано в избора:
– Няма полезна ваксина!

Може да разтягаме локуми до небето – ако искаш да видиш глупостта на ваксините – виждаш. Ако не искаш – затваряш очи и не виждаш. Това, че някой успява да успокои топката и да намери “наистина, ама наистина” най-правилния избор за себе си, съвсем не означава, че ваксините са добро!

Относно новия термин “образован избор” – образован да, но не и верен! От кога образованието е символ за истина?
Ако “образованият” избор предполага ли “ДА” на ваксините, знаете какво да правите с него?

———

“Бих се застреляла от вина ако знаех, че съм можела да предотвратя сериозна болест.”
– Това е причината за “наистина, ама наистина” най-правилния избор.

Ще напиша защо мисля, че статията е написана от медицински лица, които изпускат юздите и вече вече не управляват страховете на хората и съзнанието. Главно твърдения като:
“Системата ми дава в ръцете цялата отговорност на избора, бунтарското мнение отстъпва на чистия разум.”
“Фактът, че не виждаме със собствените си очи този напредък не ни дава право да го забравяме.”
“Вероятността от енцефалит от ваксината е 1 на 1.000.000.”
“Готова ли съм да подложа Макси на толкова явен риск само и само да го предпазя от фармацевтичен продукт?”
“Виждали ли сте просещите деца с феноменално изкривени крайници – това е резултат от липсата на имунизация срещу полио (детски паралич)”

От там надолу авторът става все по-агресивен и ПО-АГРЕСИВЕН! Да пробва да даде “панерче с нови играчки” на всички увредени дечица, които искат да сложат край на живота си всяка секунда и са наистина много изобретателни – http://www.youtu.be/JsJ154jWRsU

Нека не забравяме, че:
1. Аз съм болен от МС последните 12 години, и да, това Е от ваксина въпреки мнението на всички проваксинатори, начело с Мария (begem0t)
2. Няма никакви доказани данни и проучвания, че ваксините някога са предотвратили някакво болест или въобще нещо!

3. Няма научни изследвания за дългосрочен ефект върху която и да е ваксина!
4. Не съществува доказан минимум за безвредността на живак, който ГО има във всички ваксини! Едва ли има безопасен минимум за най-токсичния елемент на земята!

5. Никога няма да позволя ваксина да бъде поставена на дъщеря ми. Това мое решение е съпроводено и с липсата на детски и невъзможност за посещаване детски заведения, (детски градини) но това няма дори да ме замисли за използването на ваксини! А, да, болните от МС нямат деца.

Тук е момента да споделя как при мен е различно, кака станах от инвалидна количка, как станах от легло! За повече информация, моля свържете се с мен на xv@mail.bg (така съм откриваем и във facebook) и моля ви посетете http://vaksinite.info/ – трудно се оборва информация дадена от съвременната медицина 😉

О, ЧУДО! На сайта няма реклами, ама как така! Е, така ще е докато ми пука за хората…

нкога през живота си не съм чувал да има ваксина против ХЕМОФИЛИЯ-това е все едно да се ваксинираш против това да ти се откъсне крак или ръка,АБЕ КОЙ ВИ ЛЪЖЕ ТАКА БЕ ХОРА…Я СЕ ВЗЕМЕТЕ В РЪЦЕ.Никога против нищо не съм се ваксинирал и слава на Аллах съм добре.Да не би вашите прдци да се са ваксинирали против тези болести…В тези времена на изобилие от информации как може да се излагате по този начин…нямам думи просто.

Преди време бях чела някъде за рота вируса,че създава естествен имунитет срещу някаква много лоша болест свързана с мозъка.Но не помня дали къде.Възможно ли е ти да си го писала тук някъде или във форума?В търсене на инфо за рота вирусните ваксини съм,не за мен (ние го минахме:) но за племеничката ни.А в нета има само информация насочена като реклама за ваксините и за това колко е страшен вируса.Ако се сетиш нещо по въпроса ще съм ти много благодарна.
поздрави

Не знам дали създава имунитет срещу други болести, Dorcho. Нашият доктор каза, че има ваксина, която в Германия се прилага редовно, но швейцарските лекари не я намират за необходима, защото макар и гаден, рота вируса не е опасен при условие, че детето е под наблюдение. Така че София не сме я ваксинирали.

Колко хитро, тенденциозно написана писаница… “Думите му ме накараха да се замисля колко е лесно да си контра” – Изобщо не е лесно да си “контра” мила. Ние, които избираме да не тровим децата си не сме идиоти.. и точно на нас не ни е лесно. Не е лесно да живееш в матрицата, която се управлява от корпорациите и трябва да си абсолютен глупак, ако смяташ, че корпорациите “няма да те излъжат”! 🙂 Там, където става дума за големи пари, там няма милост и човещина. И на НИКОЙ не му пука за здравето ти, за живота ти и за твоето бъдеще! Просто такава е системата. Никой от системата (фарм. компании, аптеки, лекари, болници) никой няма полза от това ти да си здрава! Помисли върху това. Нещата не са сбъркани, те са предопределени. Лекарите просто са обучвавани да лекуват по точно определен начин. Те не са виновни, те са насочени в определена посока. Мой познат (публична личност няма да споменавам име) не е ваксинирал НИКОГА децата си! Ни-ко-га! на 11 г. и на 4 г. – и не са мъртви! Дори са най-здравите сред връстниците си. Пожелавам на всички ви здраве и дълъг живот и мислете!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.