Categories
празник

Осми Март

Когато дойдох в Швейцария преди седем години забелязах, че Осми Март е напълно непознат празник. Обясних на Марсел, че в България ние сме израстнали с Деня на жената, всеки е лепил картички в детската градина и е рецитирал по тържества, част е от културата ни.

Казах, че на този ден се подаряват малки подаръци, но за мен Осми Март не трябва да се смачква до комбинация от Деня на Майката и Св. Валентин, значението му е по-скоро социално-политическо. Верно, много още има да се свърши за равнопоставеността, правата и т.н., обаче от друга страна постигнатото също не е малко и за мен на Осми Март празнуваме точно тези постижения, и хората, които са се борили за тях.

Защото, спор няма, света е по-добро място ако всички имаме право да работим, да гласуваме, да шофираме и в мъжките тоалетни също има маса за преобуване на бебета. Позитивното трябва да се празнува, задължително е.

Той кима ентусиазирано, каза, ясно, сега разбирам, хубав празник.

Дойде тогава Осми Март, получих аз нещо дребно, благодарих. Той ме погледна объркано и каза: “А къде е моят подарък за Осми Март?”
Сконфузих се, и казах, че всъщност само жените получават подарък на този ден, един вид – колко е хубаво, че сме равни и че и за мъжете има отпуск от бащинство и че си делим сметките в домакинството.

“Ама чакай малко – каза той – нали хората, които вярват в равните права са не само жени. Всъщност изключително важно е, че има достатъчно мъже на това мнение, без общи усилия ни е спукана работата като общество. Следователно за всеки трябва да има подарък, като на Коледа!”

И беше прав.

От тогава, тъй като Осми Март е винаги около Великден, си подаряваме взаимно най-големия шоколадов заек, който може да се намери в супермаркета.

Обикновено килограмовия на Линдт.

12 replies on “Осми Март”

Хахаххаха! Страшно!

ПП. В Италия сьщо се празнува 8ми март-подарява се мимоза и се ходи на ресторант.

Което е чудесно ;)! Помниш ли, как едно време се смяташе за прилично да се подарява за Осми Март чорапогащник и шампоан :)?

На работа ни подариха теменужки (440 броя) и ни пуснаха да си ходим в 2 … беше по-празнично от Коледа и 31.12 взети заедно. А стихчетата за майката и лепените картички са едно от най-трогателните неща, за които се сещам. Някак 1 кило Линдт ми се вписва чудесно в атмосферата на празника 🙂

Нали! Само дето всяка година все по-бързо го изяждаме 🙂

Vajno da otbelejim, che mantaliteta i razbiraniyata na mujete v Bulgaria i Shveicaria ili UK vse oshte ne sa na edno i sushto nivo. Osnovni razlichiya v razbiraniata za spodelyane na prava i otgovornosti, naprimer – v UK kogato otivash da rajdash imash pravo na edin pridrujitel koito da ti e pratnior v rajdaneto- obiknoveno tova e bashtata. Da ne govorim che podgotvitelnite kursovesa za dvamata ochakvashti roditeli. V Bulgaria bashtata ne samo ne prisustva na rajdaneto. Brat mi kazva che e bil edin ot 5 muje v grupa ot 30 dushi poseshtavashti rodilnoto otdelenie za da reshat dali da rajdat v tazi tochno bolnica. Moje bi sam malko cinichna, no v Bulgaria mujete podaryavat cvetya za osmi mart i malko kato izvinenie che prez ostanalata godina, ne sa primer za ravnopravie. No tova se promenya za segashnite i idvashti pokoleniya 😉

Майка ми беше на абсолютно същото мнение – карамфил на Осми, а после 364 дена балкански мачизъм :(.

В Америка обикновено никой не го отбелязва този празник, но току така някой емигрант първо поколение се изцепва ( и то най-често от източния блок) и казва за какво става въпрос. Следва разбирателно кимане и привидно любопитство.
От друга страна пък Мони много се дразни на Св. Валентин, защото му идва прекалено комерсиално (наистина е извън пропорции), но 8 Март винаги го отбелязва и ми подарява цветя, пише ми нещо много мило, тази година беше необичайно щедър, чак съмнително 🙂

И аз така – поне с Осми Март сме свикнали от малки и беше истинско и трогателно, някак нормално се пренася с възрастта. А св. Валентин е абсолютната комерсиалност, Коледа е следващия празник който почва да се губи сред призиви за пазаруване

Йо, извинявай, че спамя така – забравих преди малко – вие имате ли Mother’s и Father’s Day?

Имаме, имаме :)! Не ена същите дати като в Англия и Америка, обаче. Денят на майката се почита, но на бащата хич го няма. Швейцарските бащи нямат толкова заслуги колкото швейцарските майки 😉

Ха-ха, много съм съгласна с Марсел, така празникът става приемлив и за мен:) Тук той придобива изумителни мащаби, 2-3 дни преди и още толкова след 8 март улиците се превръщат в пролетни градини, а твърдят, че в заведенията не можеш да намериш пукнато място. Тази масова еднодневна еуфория не ми е много на сърце, ама като гледам радостта, почвам да мисля, че не съм права и може би проклетисвам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.