Categories
бебе в Швейцария

Обществена подкрепа за естественото хранене

Ето така продават адаптирано мляко в дрогериите в Германия – с голямо предупреждение, че нищо не може да замени естествената кърма.

В Швейцария пък са отказвали да ни продадат АМ. Около втория месец Макси имаше пик на растежа и след като го кърмих почти цяло денонощие пратих Марсел за кутия мляко за всеки случай. Аптекарката го изслушала, казала му че вълчия глад на бебето е временно явление и че никой няма да спечели ако му разрушим естественото хранене. Можехме да отидем до близкия супермаркет, разбира се, и да купим АМ, обаче не го направихме.

После на няколко пъти съм се изкушавала да кривна от правата пътека на здравословното кърмене – не от мързел или от скука, а защото стигах предела на силите си. Кърменето е много изморително, това никой не ми го беше казал. Мислех си – само веднъж ще му дам, колкото да поспя четири часа. Само че тестери на АМ не се предлагат, а кутията с Аптамил ми се видя прекалено обемисто доказателство, че съм се провалила.

Ето така Макс си остана естествено хранено бебе – с много ентусиазъм и обществена подкрепа.

9 replies on “Обществена подкрепа за естественото хранене”

Сега вече и ме отби и айде кой откъде е.А памперса кой, а термометъра кой, аз съм бебе, помощ….и обичам да се къпя…няма кой…аааааааа,,,,

С риск да ме нападне някой , който “не е имал достатьчно мляко”, най-разумно би било да го направят с рецепта.

Екстремно звуча, но в името на детето…

А пьк други страни колко пьт имат още докато стигнат дотам…

И аз съм съгласна с Ина за рецептата. Но няма да стане, индустрията е по-силна от това.

Пуснали сте ми интересни коментари и се замислих…Повечето хора не разсъждават за причините за дадено ограничение или забрана, а направо гледат как да ги заобиколят, дори когато удобството върви срещу собствения им интерес. Ако АМ се дава срещу рецепта, опасявам се, на мнозина би им щукнало да си хранят децата с още по-големи щуротии (четох за една майка в Англия с наднормено тегло, която си храни тризначетата в МакДоналдс от шест месечна възраст).

Предпочитам всеки да е свободен да прави информиран избор. Проблемът е, както отбелязва Ели, че когато на някой му плащат за да те убеди, че АМ е добра алтернатива другата страна остава в трета глуха (никоя от нас няма маркетингов бюджет ми е мисълта). Положението става още по-кофти когато уж независимото мнение на лекаря е повлияно от комисионната на даден производител. Единственият отговор който аз виждам е точно общество, в което постоянно ти повтарят, да гледаш отвъд рекламата, да мислиш, да ти напомнят, че можеш сама да си храниш детето и малките неудобства си струват.

Защото дилемите продължават и след кърмаческа възраст и ако сме хора, които избират с глават си после няма как да ни пробутват евтина храна с Е-та, оцветители и захар.

Снощи бяхме на гости на една приятелка, която е учителка в Монтесьори и тя ми казваше колко и е интересно, как във всяка държава има различно разбиране за здравословното хранене на децата. Преди 2 седмици била в Милано на гости на нейни приятели, които имали 10 месечно бебе. Тя попитала са какво го хранят и те и отговорили “с пасирани зеленчуци и паста”, при което тя онемяла, но това било препоръчано от местния педиатър. Иди спори кое е здравословно и кое не:)

Лошо е, когато обществената подкрепа за кърменето се превърне в кърмачески остракизъм. Нали си даваме сметка, че има жени, които не могат или съвсем осъзнато не желаят да кърмят и това е напълно ок. Повтарям, напълно ок. Но, за да избегнат “порицанието”, повечето, които не желаят, ще излъжат за причината да не го правят. Кому е нужно това?! На мен не ми е.

Така е. Затова нека са е подкрепа, а не диктатура.

Какво му е толкова грешно на пасираните зеленчуци и пастата?
В България на тази възраст дават пюре от зеленчуци, зърнени каши, хляб, попари, което е едно и също с пастата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.