Categories
продукт храна

Масло или маргарин

imageПопаднах на тази диаграма на сайта на швейцарските млекопроизводители. Мисля, че преди време я използваха в рекламната си кампания “Маслото е естествен продукт”. 

От ляво – как се прави масло, от дясно – как се прави маргарин.

И не, няма да ви обяснявам как консумацията на маргарин води до рак защото нямам квалификацията да раздавам мнения по темата. Чисто визуално обаче лявата диаграма ужасно ми хареса.

С децата дори проверихме дали е истина. Сложихме в едно канче кутия течна сметана, избишкахе я с миксера и наистина – маслото се втвърди около перките и като отделихме суроватката си излезе на съвсем солидна топка.

На работа имам една колежка която след две години живот в Швейцария се връща обратно в Калифорния. Хелън сподели на скоро, че едва когато се е преместила в Европа – на 35 години – е опитала истинско масло.

“Цял живот са ми промивали мозъка как мазнините са вредни и всичко задължително трябваше да е fat free. Маргарин до дупка!”

Казах и че аз пък съм отраснала на филии с масло и шарена сол и я попитах дали ще премине пак на маргарин като се пренесе оттатък.

Въпросът ми искрено я разсмя.

Никога, каза, никога!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.