Categories
празник

Макс на пет

    За рождения си ден Макси поиска Лего. “Лего Сити, уточни той, същото като на Тобиас, с полицаи”. YouTube конкретизира детските желания с лазерна прецизност. 

Един ден преди празника, докато децата обядвали с баща си, в ресторанта на супермаркета внезапно влязъл истински полицай с жена си. Макс бил толкова впечатлен, че спонтанно отишъл да му каже “Добър ден” , върнал се на масата и през цялото време го зяпал. Щом приключил с обяда си, полицаят целунал жена си за довиждане, приближил се към децата и ги попитал дали искат да видят полицейската кола. 

Моите хора хукнали през глава и човекът им устроил, по думите на Марсел, истинско шоу. Разрешил им да се снимат пред колата, да седнат на шофьорското място, да пипнат радиостанцията, отворил багажника и търпеливо отговорил на всички въпроси. 

Макс споделил, че той също познава един полицай, г-н Бицли, който идва в предучилищната и ги учи как да пресичат улицата. “Адриан? –  светнали очите на полицая – и аз го познавам! Той е от нашето управление!”

След това ги завел във въпросното управление, точно до супермаркета, развел ги да разгледат и ги изпратил с полицейска кола-играчка за Макси и плюшено мече в полицейска униформа за Софи. Макс светеше от щастие, а аз повярвах на историята едва когато баща му я потвърди. 

Тази година Макс пожела сам да реши кого да покани на рождения си ден, аз му наложих правилото, че братята и сестрите на гостите му са включени автоматично. Съседчето Елиас доста се поизпоти защото Макс на няколо пъти оттегля поканата си в зависимост от динамиката на взаимоотношенията им. 

Съседчето Тобиас попита дали може да донесе на празника диска си с песнички на Мани Матер (той е нещо като швейцарския Бате Асен) и беше шокиран, че нямаме нито едно устройство, приемащо дискове. “Даже DVD?!” , опули се той през очилата си. Нямаме DVD, потвърдихме ние. Тобиас поклати невярващо глава – ние и телевизор нямаме, т.е. за неговите шест години ние сме някакви много ексцентрични анахроници.

Съученикът Адриан пристигна с майка си. За разлика от останалите родители с нея се познаваме бегло и очаквах, че ще остави детето си за да се порадва на няколко свободни часа. Но тя с удоволствие прие поканата да остане и после призна, че не е очаквала, че ще си прекара толкова весело. На следващия ден ме добави в Linkedin. 

Сара и Фиона пристигнаха с прелестни еднакви рокли, твърде летни за сезона, но ми обясниха, че скоро ще им умалеят затова използват всяка официална възможност да ги поносят. Момиченцата заедно с Кати и Беат поднесли на Макс подарък – тъмно синя фланелка – която той разопаковал и възмутено им върнал с думите, че това не е никакъв подарък (Беат ми преразказа случилото се превивайки се от смях).

На децата предложих красиво аранжирани малини, ягоди и боровинки, които предизвикаха почти нула внимание. Всички духнаха свещите по ред, но Адриан отказа предложенито му парче. Той не обичал шоколад. Майка му жестикулираше над главата му, че да, наистина не обича шоколад, но да не се притеснявам; ягоди и малини също не обичал. 

Тъй като никой никого не тормозеше за храна, послушание или тишина всички си изкарахме страхотно. Верно, че гостите бяха разместили и креватите в детската стая, но пораженията след купона бяха съвсем минимални. 

И така, ето го Макс, на пет:

Как се казваш: Макс
На колко години си: на пет
Кой е любимия ти цвят: всичките! Не, чакай, оранжевото ми е любимо, после другите
Кое е любимото ти животно: крокодил
Коя е любимата ти книга: (дълго мисли) не знам
Коя е любимата ти песен: За слънцето и за дъжда (oh, du goldig sunneli – швейцарска детска класика)
Коя е любимата ти храна: Мюсли. 
Коя е любимата ти напитка: топличко детско кафе (мляко с какао)
Коя е любимата ти дреха: фланелката с Lightning McQueen
Коя е любимата ти игра: (мисли) са крием, и бягаме с другите деца; как се казва на български? А, да, криеница!
Коя е любимата ти играчка: полицейския камион
Кой е най-добрия ти приятел: Матс (не знам какъв е този най-добър проятел, който дори не беше поканен на рождения ден; хората на пет си имат свои разбирания)
Кой е любимияти празник: рождения ден
Какво най-много обичаш да правиш: на басейн да отиваме
Къде предпочиташ да ходиш на почивка: в къщи да стоим!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.