Categories
деца

Денят на швейцарското бъдеще

image“И вие ли имате днес Ден на бъдещето? – засмя се Ивон като ни отваряше вратата на ресторанта си мналия четвъртък. Ние нищо не празнувахме обаче, прибирахме се след тридневен престой в детската клиника и на никой не му се готвеше. Но в ресторанта Денят на бъдещето беше в разгара си.

Ако човек се абстрахира от комсомолското наименование Денят на бъдещето е чудесна, сравнително нова инициатива. Започва през 2001 като Национален Ден на дъщерята в рамките на образователен проект 16+ на Швейцарската конференция за равнопоставеност на работното място. Идеята е да промоцира равнопоставеността на двата пола при избора на професия и планиране на бъдещето и е съвместна работа на училищата, бизнеса и семействата. Денят на дъщерята е бил успешен от самото начало и в последствие прераства до Ден на бъдещето.

Един ден в годината децата от 5, 6 и 7 клас прекарват не в училище, а на нечие работно място – на родителите, на роднина или приятел. Приемащата организация урежда плана за деня, като целта е да даде на децата ясна представа с какво точно се занимава, какви ползи създава за обществото и най-важното – да свършат конкретна работа.

Училището напомня от рано кога ще се проведе деня през годината. Децата заявяват присъствието си предварително, така че всяка фирма има време да се подготви. На практика организацията във фирмите се поема от служителите, които ще водят деца.

В ресторанта на Ивон сервираха няколко дванайсет годишни, стегнати в умалени униформи като на възрастните, записваха поръчките, рецитираха менюто на деня и носеха таблите с впечатляваща сериозност. В софтуерната фирма на Марсел пристигнали десет деца, запознали се с различните отдели, били заведени на Q&A обяд, а следобед, след кратко обучение, програмирали. Също така две деца се замервали с пластмасови чаши, докато едното се разревало; някакво момиченце проявило впечатляващ талант за програмист; останалите, предполагам, все закачили по нещо.

Инициативата се подкрепя от почти всички швейцарски кантони плюс княжество Лихтенщайн, финансира се от Швейцарския държавен секретариат за проучване, образование и иновации и – доколкото разбирам от сайта им – се координира от точно един (!) човек за цялата страна. Пак на сайта има списък с фирми, които са се ангажирали в мероприятието, като приоритет на организаторите е да насърчи интереса на децата към професии, които традиционно са възприемани като нетипични за единия пол. Фокусът е върху техника, информатика, строителство и дърводелство за момичетата и социални дейности, начално обучение и медицина за момчетата.

(Апропо, Макс оздравя напълно, да не се притеснявате)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.