За мен

Казвам се Йолина и живея в Швейцария от 2005 със съпруга ми и нашето бебе нашите деца Макс и София.

Относно Швейцария – отговарям на въпроси всякакви.

И пак заповядайте :)!

43 коментара

 1. Krastina
  Krastina at · Reply

  Инко, чувам те сякаш, леля, как разказваш историите и много се радвам. Че дишам живота ви, че сътворяваш безценен подарък за вас си и че пишеш! Защото това е едно от безусловните ти призвания:)
  Целувам те:) Вече съм абонат, така че няма нищо да пропусна:)

 2. Любо Любенов
  Любо Любенов at · Reply

  Това е един от любимите ми блог-ове. Отлична работа, продължавай все така! 🙂

 3. Галина Михайлова
  Галина Михайлова at · Reply

  ТАЛАНТЛИВА, ТАЛАНТЛИВА, ТАЛАНТЛИВА…….
  Йолина, позволи ми да се обръщам на ти / просто не мога на Вие след всичко прочетено/ възхитена съм от твоята същност, а именно:
  – изключителен стил на писане / едно от най-увлекателните неща , които съм чела през целия си съзнателен живот;
  – невероятно чувство за хумор, неотлъчно навсякъде – смеех се дори и със свито сърце докато четях всичко за all about my mother;
  – неподражаема откровенност – „няма човек/няма проблем“ , „гостите не са желани“ и т.н.;
  – и не на последно място адмирации за всичко което си постигнала,
  някои от нещата с помощта и подкрепата на Марсел / на много места „между редовете“ си запечатала своята благодарност към него, което ти прави чест/
  Попаднах тук случайно / и се връщах , докато не изгризах и последната буквичка, боже аз дори изчетох на един дъх всичко свързано с раждането на Макс и София, при положение, че волю или неволю винаги съм избягвала да чета каквото и да е на тази тема /и двете ми дечица са осиновени// , но с твое разрешение не случайно ще се връщам отново!
  Може и да не е редно да пиша толкова много, но трябваше да споделя как въздейства твоето творение.
  От сърце ти пожелавам здраве и успех!
  Благодаря ти, че пишеш на български, че ми позволи да се докосна до твоя „малък“ свят!

  P.S. Когато /Ако/ ти остане време и не е болезнено за теб , моля те напиши още за майка ти – за нейната работа в редакцията , за грандиозните й планове, за пътуванията й… Загатнала си толкова много неща, че на човек му се иска да научи и още и ощеее.

  Поздрави от България и от мен Галина Михайлова – гордея се, че си българка!

 4. Георги Пенчев
  Георги Пенчев at · Reply

  Моите адмирации към Вашата прекрасна личност и талант ! Всичко най-хубаво на цялото семейство във всички начинания желая от сърце 🙂

  Имате e-mail 🙂

  Поздрави
  Георги Пенчев

 5. Μilena
  Μilena at · Reply

  Страхотен блог! Благодарим ти.
  И казахме „здрасти“ за всеки случай и на е-мейл:)))

  1. Gilles
   Gilles at · Reply

   Hi Yolina
   You re still so incredible !
   Thanks to the translator I can read about you. Glad you’re still happy and in good heath !

 6. Ивана Икономова
  Ивана Икономова at · Reply

  Прекрасен текст прочетох току що. Но най-съм впечатлена от мотото на блога. Много хора ме питат как така ще отида да живея в Германия, нали не ми е родина. И аз все отговарям ubi bene, ibi patria.
  Пишете, млади и стари има какво да научат от Вас.

 7. krasimira ivanova
  krasimira ivanova at · Reply

  Здравейте! Една дума – респект! Към вас и писането ви! Удоволствието беше мое! Двете ми пораснали деца са студенти в САЩ и ми помагате много! 🙂 Поздрави!

 8. Вени
  Вени at · Reply

  Страхотна сте Йолина, с удоволствие четох ! Адмирации, имате талант. Слагам ви във фаворити и ще наглеждам за нови писания. Поздрави от Веве, Во, аз живея тук с мъжа ми и двете ни дъщери на 4г. 🙂

 9. Кристина
  Кристина at · Reply

  Поздравления, Йо! Наскоро открих блога Ви, засега малко съм прочела, но във всички случаи – с голямо удоволствие! Продължавайте все така, пожелавам Ви вдъхновение!

 10. Рали
  Рали at · Reply

  Здравейте,

  Попаднах тук случайно, просто защото обичам да чета разни неща за естественото раждане …. не че ми предстои или нещо такова, но се увличам по темата…. прочетох ви на един дъх … буквално … първо едно, после втора и трета статия…. към края на работния ден си казах … спри се само по една година на ден …. но не успях….. 🙂

  Пишете заразително и много ободряващо за душата …. прекрасен блог и прекрасни разкази …. много благодаря, действате ми като балсам и мотиватор ….. благодаря от сърце 🙂 Много много усмивки ви пожелавам и само прекрасни и стоплящи сърцето моменти.

 11. Димка Господинова
  Димка Господинова at · Reply

  Здравейте, Йолина! Беше истинско удовствие да прочета Вашия разказ за предучилищната група в Швейцария. Работя в малък вестник в Габрово и отдавна се опитвам да кажа, на хората които ни четат, колко различен може да бъде животът в училище, ако има другото мислене. Но сили вече не ми останаха, защото тук нищо не зависи от никого – за съжаление.
  Имам три деца, баба съм на две близначета, които живеят в Германия. Когато бях на 40 преди 15 години, уморено казвах, че за 40 години имам 55 години стаж в училище – повечето печален според мен.
  Бих се радвала, ако разрешите да популяризаме част от Вашите разкази – може някой да се въодушеви в предучилищната.

 12. Мила
  Мила at · Reply

  Здравей Йолина 🙂 И аз съм мама на един малък триезичен швейцарец – Александър на 2г и 7 м и това лято ни предстои старт в шпил група 2 пъти седмично за по 2 часа . Какво ти е мнението за този тип градина ? Това , което ме притеснява мъничко е , че в нашия случай водещия език е български , а немския е малко по-назад , в смисъл , че той разбира , но говори много по-малко на немски и нямам идея до колко ще му е комфортно там . Смяташ ли , че ще има проблем ?
  Желая ти прекрасен и слънчев ден 🙂

 13. Anel
  Anel at · Reply

  Прекрасно разказани лични истории, чудесен блог, продължавайте да пишете все така увлекателно. Желая Ви здраве на вас и семейството и много успехи!:)

 14. GalyPav
  GalyPav at · Reply

  Йолина, здравей! Харесвам това за което пишеш и начина по който го поднасяш.Не искам да давам оценки, но просто ми доставя удоволствие. Благодаря!
  За много години! Честита да е 2016 година за цялото семейство.
  И ще очаквам с нетърпение твоите разкази – за нещата от живота.

 15. Гергана
  Гергана at · Reply

  Смях се от сърце и душа! Възхищавам ви се на чувството за хумор и на практичния поглед върху нещата от живота. Поздравления за чудесния блог!

 16. Цанко Лалев
  Цанко Лалев at · Reply

  Здравейте, Йолина. Чудесно сте обяснили защо и как децата ви говорят български. В България вече има хиляди книги за деца, повечето от които са просто превод на това, което се предлага в цяла Европа. Бъдете здрави и щастливи в Швейцария и България.

 17. Данииела Чамурова
  Данииела Чамурова at · Reply

  Иххх, много много интересно всичко! И аз да кажа „браво!“
  Богат речник, увлекателно, полезно, позитивно . . . Записах си линка към блога, да не го забутам някъде, и следя с кеф! Бог да Ви пази!
  С най-добри пожелания!

 18. MarinaV
  MarinaV at · Reply

  Здравейте, Йолина!

  Впечатлена съм от публикациите Ви. Много са интересни и полезни за мен. Имам жив интерес към Швейцария. Тъй като съм англоговоряща, вълнува ме ще имам ли проблем с общуването в немската част на Швейцария. Споделете опит, тъй като ми се струва, че Вашия основен чужд език не е немския. Благодаря!

 19. Благомир Петров
  Благомир Петров at · Reply

  Всеки пост е истинско удоволствие. Благодаря!

 20. Димитър
  Димитър at · Reply

  Имам следния въпрос, макар че може и да не ми отговаряте – ако не сте наясно или не сте съвсем сигурна:
  Как толкова кантони (броят не е толкова важен) успяват да се „спогодят“, за да живеят заедно от столетия, по (повече или по-малко) общи правила? Как е станало така, че никой не иска да завземе придобивките на другите или да е по-привилегирован? Или може би се лъжа?
  И изобщо – как е възможно да съществува страна като Швейцария – бих казал, че всички заобикалящи я страни (и не само) са нейна пълна противоположност!
  Благодаря!

 21. Диана
  Диана at · Reply

  Здравейте,
  попаднах слувайно и според мен с около 4 години закъснение на сайта ви..:D и си мисля, че щеше да ми е страхотен ориентир и в помощ за гледане на бебета/ деца в таз пуста Швейцария 😀 и много ще се радвам да осъществим контакт..
  Пожелавам ви нестихващо вдъхновение.
  Поздрави,
  Диана

 22. Зоро
  Зоро at · Reply

  Дайте шанс на децата си да усвоят българския език и култура по един забавен начин. Аудио приказки, истории, театри от цял свят за малки и големи. Стрийм директно от мобилния си телефон. Български и чужди класици. Без пари.

  http://bgbiblioteka.mooo.com:4050

 23. Деси Хвърчилкова
  Деси Хвърчилкова at · Reply

  Здравейте, Йолина!
  През 2012-та бях за първи път в Цюрих и си казах:”Колко красива, уютна и спокойна държава, бих искала да живея тук.” Известно време след това попаднах на блога ви и следях с интерес, като малко съжалявах, че покрай натовареното ежедневие не остава достатъчно време да пишете още и още.
  След още известно време – ето ме тук, все така следяща постовете с нетърпение, тъй като моят досег е предимно с чужденци и няма как да придобия информация от първа ръка.
  Сега, от гледна точка на живуща, а не на туристка, бих казала, че Швейцария все така ми допада, тъй като тук наистина се мисли преди, а не след (в повечето случаи), но доста ми тежи трудното социализиране и вписване. Затова вече ви чета с удоволствие и заради онази нашенска, българска нотка, която усещам в тона ви и в начина, по който пречупвате разсъжденията и коментарите си, докато ни въвеждате в местния колорит и бит. Става ми някак мило и близко. Много пъти посягах да пиша тук, после си казвах какво ли пък значение има мнението на някаква непозната. И все пак – пишете, ние ви четем :).
  Поздрави,
  Деси

 24. Марето
  Марето at · Reply

  Здравейте, Йолина!
  Току що открих блога ви, докато търсех информация за училищата в Швейцария.
  От известно време обсъждаме с бащата на дъщеря ми /той живее в Швейцария/ да я запишем да учи в Швейцарско училище.
  Ще съм Ви много благодарна да се свържете с мен на имейла ми и да ми отговорите на някои въпроси.
  Поздрави, Марето

 25. Velislava
  Velislava at · Reply

  Здравейте, от скоро се преместихме в Швейцария, заедно с децата. Ще се радвам ако мога да задам многото въпроси, които се въртят в главата ми. Благодаря, предварително.

 26. Силвия Кирилова
  Силвия Кирилова at · Reply

  Здравейте Йолина,
  От доста време чета блога Ви и ми е много забавен и интересен, като се има в предвид, че винаги съм си мечтаела да живея , да се развивам и работя ( в последствие с децата си) във швейцария:-)
  За сега е само една мечта, в Германия съм от дълги години и някак не съм събрала достатъчно кураж да напусна всичко познато и сигурно тук и да се втурна да следвам тази мечта…
  Благодаря Ви за прекрасно написаните редове и възможността да се докоснем до вашето ежедневие и лични емоции. Особено темите с училище и изучаването на български език са много актуални и при нас, двамата ми сина определено си преферират немския:-(
  Ако позволите бих искала да ви мапиша личен е-маил, включващ някои въпроси?
  Благодаря предварително и се радвам дс се свържем по един или друг начин!
  Сърдечни поздрaви,
  Силвия

 27. Rahel Nightingale
  Rahel Nightingale at · Reply

  Приятно ми е да Ви познавам! Привет от България Ще Ви следя с интерес!

 28. Pepi Daskalova
  Pepi Daskalova at · Reply

  Била съм в Швейцария.Харесва ми отношението на хората, тяхното мислене , начина на живот.Обичам Швейцария и ще ми бъде приятно да имам информация за всичко свързано с тази прекрасна държава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.