Положителен факт

В прогимназията имахме една учителка, която с най- добри намерения беше въвела следния порочен ритуал – изкарваше пред дъската един-двама отличници и един двама изоставащи и посочваше на класа как едните трябва да се засрамят и да вземат пример от другите защото „тц-тц-тц!“ и „моооооуже ли така бе, ученици!“.

Не знам кой ненавиждаше тази практика повече. Дори и в детския акъл възникваше въпроса тази жена сериозно ли си мисли, че може да създаде мотивация чрез унижение?
За добрите ученици в казуса имаше и допълнителна контра – даваше на популярните хлапета още една причина да ни избягват. Въздъхвах с облекчение когато руската рулетка ме подминаваше и на някой друг му се падаше да се черви за академичните си успехи пред колектива. Имах си достатъчно главоболия със социалните връзки в класа и без педагогическото мачете на другарката С. Пол Греъм има интересно есе по въпроса.

Затова никога не правя директни сравнения между България и Швейцария. Най- богатата и най- бедната страна в Европа са, това е достатъчно. Историята ни е различна. Позитивните швейцарски впечатления които споделям тук намирам за вдъхновяващи, защото ако някой някъде е измислил и приложил нещо си остава само да го тупна по рамото и да кажа – евала, как го правиш? Което не значи, че не завиждам – бога ми, къде ти! – но завистта не е практична.
И швейцарците са си изхвърляли старите перални в гората през 70-те. Преди 50 години те също са заключвали хората с умствена изостаналост в плевните си. Но вече не е така, това е по- важното.

Аз съм ного скептичен човек, по професия и по природа. И колкото и да ми липсват позитивни новини от България отказвам да ахкам пред псевдо положителни инициативи (гигантски паметник на Левски) или да национализирам успехите на единици надарени българи (малкия шампион математик от Бургас).

Но когато прочетох за ремонта на Националната галерия в София направо ми идеше да запея.
Няма да обяснявам колко е добър Владимир Димитров – Майстора, то от името е ясно.
Обаче, хора, забележете – подновен паркет!
Работещи тоалетни!
Достъп за колички – инвалидни и бебешки!
Това си е малка революция.
Моля ви, идете да видите!

История с картинки в блога на Каролинка.